Solliciteren met Charlie

“Verdiepen in de vacature & organisatie”

Wanneer je solliciteert bij een potentiële werkgever is dat natuurlijk ontzettend spannend. Je weet namelijk nooit 100% zeker wat je te wachten staat tijdens het eerste gesprek. Maar net zoals met vele andere dingen; een goede voorbereiding is het halve werk.

Een modderfiguur slaan tijdens je eerste gesprek wil je graag zien te voorkomen. Laat staan ongemakkelijke stiltes wanneer er iets inhoudelijks wordt gevraagd waar je geen antwoord op kan geven. Om zo goed mogelijk voor de dag te komen tijdens je eerste gesprek geeft onze collega Charlie ditmaal 5 tips hoe je je het beste kan verdiepen in de vacature en de organisatie waarbij je solliciteert.

De top 5 tips van Charlie

1 Verdiep je in de organisatie & functie

Je hoeft niet alle feiten te kennen van de organisatie, maar zorg wel dat je weet waar je terecht komt. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de bedrijfsactiviteiten en dat je een goed beeld hebt van de functie. Het is best een afknapper als jij niet weet wat je gaat doen. Laat staan dat je niet weet wat de organisatie voor werkzaamheden verricht. Wees goed geïnformeerd! Raadpleeg de website, media en indien je werknemers kent van het bedrijf, laat je dan informeren. 

2 Weet wat je wil

Iedereen is anders. En jij moet niet alleen goed in het team passen, het team moet ook goed bij jou passen! En dat weten bedrijven ook. Een goede klik tussen jou en de bedrijfscultuur zal leiden tot betere prestaties, een betere werksfeer en een gemotiveerd team. Laten we eerlijk zijn; een gemotiveerd iemand die past bij het bedrijf heeft vaak een streepje voor.

 3 Kijk naar de reclame-uitingen van het bedrijf

Bijna iedereen zit zo’n beetje op Social Media. Daarmee laat je vaak je interesses zien en hoe je over bepaalde dingen denkt. Potentiële werkgevers doen dit vaak ook. Mochten er geen Social Media kanalen aanwezig zijn, kan je altijd nog naar de website kijken. Vallen er zaken op? Noteer deze en bespreek ze tijdens je gesprek. Je zal iets extra’s meebrengen.

4 Weet jezelf te verkopen

Tijdens sollicitaties wordt er altijd gekeken of de kandidaat de juiste persoon op de juiste plek is. Karaktereigenschappen en vaardigheden hebben grote invloed op de geschiktheid van een kandidaat. Wees daarom ook niet bescheiden met het benoemen van je sterke eigenschappen. Uiteraard moet je niet overdrijven, maar doe jezelf niet te kort! Als je ergens goed in bent mag je dat best benadrukken.

5 Gebruik voorbeelden

Alle sollicitanten claimen dé geschikte kandidaat te zijn en vol met goede eigenschappen te zitten. Maar waar blijkt dat uit? Door voorbeelden te gebruiken schets je een beeld en vertel je hoe jouw goede eigenschappen zich uitten op de werkplaats. Bedenk van tevoren welke voorbeelden je kan gebruiken om jouw sterke punten te accentueren.

Over Charlie van Vliet

Charlie is sinds begin 2018 werkzaam als Intercedent bij PortPeople in Spijkenisse.
Op dagelijkse basis houdt Charlie zich bezig met het zo goed mogelijk begeleiden van kandidaten tijdens sollicitaties. Daarom deelt hij zo nu en dan graag sollicitatietips met jou!
#JIJBENUT

Deel dit nieuws bericht