Dé sollicitatietips van PortPeople

Motivaties schrijven, cv’s maken en weer bijwerken, en sollicitatiegesprekken voeren… het blijft altijd een beetje spannend. Zeker als het voor die ene super toffe baan, werkgever of opdrachtgever is. Wellicht heb je nog weinig sollicitatie ervaring, of word je simpelweg super zenuwachtig van het idee van zo’n sollicitatiegesprek.

Wij snappen het helemaal, want óók wij hebben het meegemaakt. We hebben sollicitatiebrieven geschreven, geoefend door tal van vragen aan onszelf te stellen, om onszelf uiteindelijk aan de andere kant van de tafel zo goed mogelijk te kunnen presenteren. Want het sollicitatiegesprek is eigenlijk het spannendst. En stiekem ook het leukst, al wordt dat soms niet zo gezien. Je bent al geselecteerd op basis van je motivatie en CV, dus dat gesprek is jouw moment om te shinen en te laten zien dat je de perfecte kandidaat bent voor de job.  

Wees gerust, want dit kan jij. Desalniettemin is het natuurlijk wel fijn om een aantal handige tips te hebben.  

Daarom hierbij onze tips:

  1. Wees voorbereid

“Success is where preparation and opportunity meet”

Een goed begin is het halve werk en voor jou begint het al bij de voorbereiding. Uiteraard had je je al een beetje verdiept in het bedrijf, want je hebt niet voor niets gesolliciteerd. Maar zorg dat je écht weet waar je op gesprek gaat. Verdiep je in het bedrijf. Probeer te ontdekken hoe en waarom het bedrijf is ontstaan, gebruik Google en bekijk hun socials. Hoe meer je over het bedrijf weet, hoe zekerder jij het gesprek in gaat. Bovendien zal jouw gesprekspartner er gecharmeerd van zijn en dat is alleen maar gunstig.

Zorg er daarnaast voor dat je jouw motivatie goed hebt voorbereid. Waarom wil je deze baan en wat spreekt jou zo aan? Het is ook niet verkeerd om jezelf even te googelen. Grote kans dat zij dat namelijk ook hebben gedaan 😉 

2. Kom op tijd

“Time is money”

Op tijd komen voor je gesprek klinkt heel logisch en dat is het ook. Je wilt niet hebben dat ze op jou moeten wachten, of nog erger, dat ze je bellen om te vragen waar je blijft. Dan sta je in feite al 2-0 achter en maak je niet die goede eerste indruk die je zo graag had willen maken. Zonde en nergens voor nodig! Laat je verantwoordelijkheid zien en zorg dat je precies weet waar je moet zijn, hoe lang je erover doet, of er parkeergelegenheid is en vertrek op tijd. Het mooiste is als je 5 a 10 minuten te vroeg bent. Dan kan je zelfs nog even gebruik maken van het toilet.

Ben je toch vertraagd en kan je er niets aan doen, bijvoorbeeld door autopech of een (ernstige) file, bel het bedrijf op, geef door dat je vertraagd bent en bied je excuses aan. Vergeet na aankomst ook je gesprekspartner niet te bedanken voor het wachten. Wel zo netjes!

3. Zorg voor een goede eerste indruk

“You never get a second chance to make a first impression”

Tip 2 is natuurlijk al onderdeel van een goede eerste indruk. Zorg er tevens voor dat je er verzorgd uitziet en enthousiast overkomt. Iedereen vindt het fijn als de gesprekspartner (en potentiële nieuwe werknemer of collega!) een frisse indruk maakt, leuke kleding draagt en simpelweg zijn/haar best heeft gedaan voor het gesprek. Stel jezelf voor met een stevige hand (niet te stevig, maar zeker geen slap handje), zeg duidelijk je naam en… glimlach! Zo’n glimlach kost je niks, maar kan je wel heel veel opleveren.

4. Zorg voor een actieve en open houding

“Body language is more powerful than words”

Een actieve houding betekent rechtop zitten. Dat hoeft niet kaarsrecht te zijn, want dat kan ook heel onnatuurlijk overkomen, maar zorg voor een nette en normale zithouding. Ontspan je schouders, doe eventueel netjes je benen over elkaar en maak oogcontact. Zit vooral niet met je armen over elkaar, onderuit gezakt of met de benen weid. Daarmee creëer je een defensieve en ongeïnteresseerde lichaamstaal, en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Blijf professioneel en ontspannen.

5. Wees enthousiast en blijf positief

“Nothing great was ever achieved without enthusiasm”

Het kwam al een keer voorbij, maar hierbij nogmaals… Enthousiasme. Niets is zo leuk als een kandidaat die enthousiast is over het bedrijf en de rol waarnaar hij/zij solliciteert. Enthousiasme werkt simpelweg aanstekelijk en die goede energie wil je overbrengen. Uiteraard moet je niet overdrijven, want daar prikken ze snel doorheen. Blijf ook positief tijdens het gesprek. Heb vertrouwen in jezelf en vertel wat je wél kunt. Leg niet de focus op wat je niet kunt.

O ja, en vertel ook geen negatieve dingen over je oude werkgever of collega. Dan kom je juist terecht in die negatieve energie en dat vind niemand leuk, ook je potentiële nieuwe werkgever niet.

6. Luister aandachtig

“Listen with the intent to understand, not the intent to reply”

Je hebt “horen” en je hebt “luisteren”. Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek bezig bent met het laatste. Je gedachten moeten bij het onderwerp zijn dat op dat moment wordt besproken. Laat je niet afleiden door gedachtes die gaan over de antwoorden die je al hebt gegeven of over de mogelijke vragen die nog gaan komen. Focus je op ‘nu’. Laat de vragen rustig tot je doordringen, geef bijvoorbeeld een knikje om aan te geven dat je begrijpt wat je gesprekspartner zegt en neem de tijd voor je antwoorden. Het is niet erg om af en toe en stilte te laten vallen. Begrijp je een vraag of stelling niet? Geef dit gerust aan. Dat is juist goed! Het laat zien dat je écht luistert en interesse hebt in hetgeen je wordt gevraagd of verteld.

7. Stel vragen

“Without questioning there is no learning”

Een sollicitatiegesprek is in feite een interview. Dat neemt niet weg dat jij geen vragen mag stellen, dus zet van te voren wat vragen op papier en neem dit mee. Zorg ervoor dat je te weten komt of het bedrijf en de functie óók bij jou past. Vraag naar de werkzaamheden, het team (wellicht wel je toekomstige collega’s), en waarom het zo leuk is om onderdeel te zijn van dit bedrijf. Zij kunnen jou er immers alles over vertellen! Het is fijn om te weten wat hun verwachting is, maar jij wilt ook weten of de baan en het bedrijf voldoen aan jouw verwachting. Toch?

8. Wees jezelf!

“There is only one you”

Dit klinkt ook als een hele simpele tip, maar dit kan in de praktijk nog best lastig zijn. Want je wilt die baan immers heel graag en je wilt jezelf zo goed mogelijk presenteren. Zorg alleen dat het geen toneelstukje wordt. Blijf dichtbij jezelf en doe je niet anders voor dan je bent. Geef geen antwoorden waarvan je denkt dat zij dat willen horen. Zij hebben jou uitgenodigd omdat ze jou willen leren kennen: de persoon achter de enthousiaste sollicitatiebrief en het CV. Zorg dan ook dat ze jou leren kennen. Zet je beste beentje voor als jezelf.

9. Bedanken

“Give thanks for a little and you will find a lot”

Een laatste indruk is net zo belangrijk als de eerste indruk. Rond het gesprek dus netjes af. Bedank je gesprekspartner(s) voor het fijne gesprek, en de tijd die ze voor je hebben genomen. Ben je nog steeds enthousiast over de baan, geef dit aan! Laat weten dat je hoopt snel weer van ze te horen en dat je bereikbaar voor ze bent als ze nog iets willen weten.

Tot slot! Is de keuze niet op jou gevallen, wees dan niet getreurd. Waarschijnlijk is de baan dan ook niet de leukste baan voor jou, om wat voor reden dan ook, en wacht er een andere baan op jou die nóg leuker is. Wees geduldig, en blijf geloven en vertrouwen in jezelf.

En uiteraard helpt PortPeople je graag verder in de zoektocht naar de baan die écht bij je past.

Om even lekker door onze vacatures heen te scrollen, klik hier! 

Deel dit nieuws bericht